Akumulator - jak kupić mądrze

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kornat
    Rider
    • 2007
    • 578

Możesz, tylko czy warto pakować się w futurę? Nie lepiej będzie wziąć np. Centrę Plus 74Ah?

Komentarz

• siemi1
      L&K
      • 2012
      • 1287
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BMM 2.0 TDI 140 KM

Futurę mam w obecnym aucie kupiona przed zima wiec wole przełożyć do Dopiero co zakupionej Octavii dlatego pytam a stary aku przełożyć do poprzedniego auta jeszcze sezon 2 powinien pojeździć.
      Więc tylko chodzi o zamian a nie kupno nowego.
      Spalanie - Motostat.pl
      Jest 171,7 KM i 402,9 Nm
      Moja OII FL 2.0TDI Kombi, oszust RS
      Sprzedam na OLX!!

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Ja zamiast tych seryjnych 60-66Ah w TDI wkladam zawsze 77Ah i daje rade. Bo do tej pory zawsze byly grane te Futury

[ Dodano: Sro 15 Sty, 14 20:32 ]
        Dobra, kupilem Bannera 74Ah Power Bull. Nominalnie 680A, na testerze Bannera wykazuje prad rozruchowy na poziomie 720A i napiecie spoczynkowe 12,6V po zdjeciu z polki sklepowej. Tak wiec, jest szansa ze bedzie dawal rade.
        Spritmonitor.de

Komentarz

• siemi1
          L&K
          • 2012
          • 1287
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BMM 2.0 TDI 140 KM

Musze sprawdzić cz w Leonie 1M tak samo są +/- jka w octavi i będe przekładał w takim razie.
          Spalanie - Motostat.pl
          Jest 171,7 KM i 402,9 Nm
          Moja OII FL 2.0TDI Kombi, oszust RS
          Sprzedam na OLX!!

Komentarz

• Pixon
            Rider
            • 2013
            • 541
            • Fabia (NJ3)

Zamieszczone przez kornat
            Możesz, tylko czy warto pakować się w futurę? Nie lepiej będzie wziąć np. Centrę Plus 74Ah?
            Czemu lepiej Centre Plus 74Ah zamiast Futury 72 Ah? Cena jest minimalnie wyższa ~20 zł (Futura). Za to dostajesz gwarancję na 3 lata i jakiś pakiet assistance (do dwóch zgłoszeń bodajże?)
            W lutym będę kupować akumulator i to są póki co moje dwa typy.
            Centra plus 74ah - 290 zł
            Centra futura 72 ah - 308 zł
            Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!

Komentarz

• kornat
              Rider
              • 2007
              • 578

Ponieważ te wszystkie z mocnym prądem rozruchowym są wyżyłowane przez co posiadają cieńsze płytki a za tym idzie, krótka żywotność. Co do gwarancji to różnie z nią bywa, oczywiście były przypadki że uznali. Ja osobiście obsługuję 3 auta w domu i każdy z jeździ na Futurze bo w tamtych latach była bardzo zachwalana. U mnie jeździ od 9.2009r. która jeszcze żyje i dwie kupione 9.2010 w tym jedna już się wykańcza tuż po gwarancji. Kolega w sklepie już w tamtym roku mi mówił że Futurę przestaje sprowadzać bo miał trochę zwrotów.
              Jeżeli dobrze kojarzę to Centra Plus ma odkręcane korki przez co zawsze można dolać wody.

Komentarz

• liveact
                Ambiente
                • 2012
                • 147
                • Octavia III combi (5E5)
                • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Pixon
                Zamieszczone przez kornat
                Czemu lepiej Centre Plus 74Ah zamiast Futury 72 Ah? Cena jest minimalnie wyższa ~20 zł (Futura). Za to dostajesz gwarancję na 3 lata i jakiś pakiet assistance (do dwóch zgłoszeń bodajże?)
                W lutym będę kupować akumulator i to są póki co moje dwa typy.
                Centra plus 74ah - 290 zł
                Centra futura 72 ah - 308 zł
                w granicach 300-320 zł możesz sobie wziąść Moll'a 74Ah 680A... będziesz na pewno zadowolony... kolega, który ma ze 20 zestawów ciężarówek, na pytanie o Moll'a, mówił mi, że zajebiste...
                Opony i felgi nowe-ceny hurtowe
                Mobile phone: 501-517 687/668-39 64 74

Komentarz

• PieTrzaK
                  L&K
                  • 2009
                  • 1323
                  • Octavia I (1U2)
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez liveact
                  w granicach 300-320 zł
                  To ciekawe, bo jak ja szukałem to taniej niż >400 nie znalazlem.

Komentarz

• liveact
                    Ambiente
                    • 2012
                    • 147
                    • Octavia III combi (5E5)
                    • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez PieTrzaK
                    Zamieszczone przez liveact
                    w granicach 300-320 zł
                    To ciekawe, bo jak ja szukałem to taniej niż >400 nie znalazlem.
                    przeprowadź się bliżej Wawki :twisted: 309, to cena hurtowa...
                    Opony i felgi nowe-ceny hurtowe
                    Mobile phone: 501-517 687/668-39 64 74

Komentarz

• Pixon
                      Rider
                      • 2013
                      • 541
                      • Fabia (NJ3)

No do Wawy nie będę jechał po akumulator
                      Mam w Łodzi w tej chwili dwie ceny Futura 72ah 304 zł i Plus 74 ah 277 zł. W związku z tym kupię któryś z powyższych. Pewnie stanie na Centra Plus.

Komentarz

• rytcher
                        Rider
                        • 2011
                        • 420

Proponuje tez poszukać jakiegoś warsztatu co regeneruje akumulatory. Mi przed zima zregenerowali za 70zł i odpala przy dziś -10. a mam 1.9tdi

Komentarz

• pedros
                          RS
                          • 2009
                          • 1958
                          • Volkswagen
                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

na czym polegała regeneracja?

Komentarz

• mattyah4x4
                            Rider
                            • 2013
                            • 664

na zrobieniu łaski i regeneracji prądem impulsowym zapewne :lol:
                            Diesel Service Śmietana
                            43-210 Kobiór
                            ul. Kobiórska 77 tel. (32) 218 86 16

uwaga
                            nie robimy pompowtryskiwaczy

Komentarz

• rytcher
                              Rider
                              • 2011
                              • 420

Nie wiem na czym. Ale ja mam i nie narzekam wczoraj mi odmówił posłuszeństwa ale to przez to że dzień wcześneij był odpalany i gaszony z 7-9 razy i małe trasy przez tydzień.

Komentarz

• pedros
                                RS
                                • 2009
                                • 1958
                                • Volkswagen
                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez mattyah4x4
                                na zrobieniu łaski i regeneracji prądem impulsowym zapewne :lol:
                                sa tacy co na portalach aukcyjnych swoja magie ladowania ctekiem pobieraja 30 pln za jedno ladowanie

sle do sedna

jesli masa czynna nie opadla i nie ma nieciaglosci połączeń pomiędzy celami to mozna pokusic sie o odtworzenie poprawnych warunków prądowych.

mozna tez kombinować z chemią i stabilizowac elektrolit solami ale nie znamy budowy konkretnego akumulatora i przy pomylce mozna ubić akumulatorów.

[ Dodano: Nie 26 Sty, 14 14:45 ]
                                Zamieszczone przez rytcher
                                Nie wiem na czym. Ale ja mam i nie narzekam wczoraj mi odmówił posłuszeństwa ale to przez to że dzień wcześneij był odpalany i gaszony z 7-9 razy i małe trasy przez tydzień.
                                mialem stare auto tdi. Akumulator odpalil po roku nieuzywania na polowie swiec zarowych. auto nie mialo praktycznie zadnego poboru na postoju. aku ok 80 Ah. nowy. niska półka z korkami. pobór pradu na postoju i niewlasciwe ładowanie zabija nasze akumulatory. wady fabryczne zazwyczaj dają o sobie znac w pierwszych tygodniach użytkowania.

Komentarz

• Pixon
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 541
                                  • Fabia (NJ3)

rytcher, mój akumulator ma już 10 lat i jest od nowości w aucie. W związku z tym tam już raczej nie ma co regenerować i trzeba zasuwać do sklepu po nowy.

Też się zastanawiam nad tym prostownikiem CTEK MX coś tam, żeby doładowywać od czasu do czasu ten nowy akumulator żeby mu żywotność przedłużyć. Chyba, ze ktoś zna jakieś alternatywy tańsze. W lidlu nie ma tego polecanego przez wielu prostownika.

Komentarz

• pedros
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 1958
                                    • Volkswagen
                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

jesli nienadzorowane ladowanie to ctek najtanszy
                                    jesli nie zostawiasz na noc to lidl biedrona itp.

ctek rusza od 2 v inne od 7 albo 8 co ma znaczenie jak cos wyżlopie energie do zera.

najwazniesza jest prewencja. zwlaszcza w nowych bateriach....

sa jeszcze bosh exide magnetti marelli defa optimate.
                                    moc mysle ze ctek mx 5.0 powinien byc odniesieniem bo naladuje i male motocyklowe i wielkie krowy do 120 ze spokojem. oczywiscie 12V.

Komentarz

• himi
                                      L&K
                                      • 2013
                                      • 1115
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Doładowywanie aku to też kiepskie rozwiązanie. Ja tak zasiarczyłem rok temu aku w Touranie. Jeździłem wyłącznie krótkie trasy przez kilka miesięcy, po mieście. W rok zabiłem aku, mimo doładowywania prostownikiem. Mam jakiś polski prostownik z małym prądem ładowania.

Komentarz

• rytcher
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 420

Zamieszczone przez Pixon
                                        rytcher, mój akumulator ma już 10 lat i jest od nowości w aucie. W związku z tym tam już raczej nie ma co regenerować i trzeba zasuwać do sklepu po nowy.

Też się zastanawiam nad tym prostownikiem CTEK MX coś tam, żeby doładowywać od czasu do czasu ten nowy akumulator żeby mu żywotność przedłużyć. Chyba, ze ktoś zna jakieś alternatywy tańsze. W lidlu nie ma tego polecanego przez wielu prostownika.
                                        Ja oddawałem stary aku i brałem inny. Nie wiem jak u innych.

Komentarz

• mattyah4x4
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 664

Zamieszczone przez pedros
                                          khem, a co - LIDL-o-ładowator to niby z gatunku "nadzorowanych" jest ?
                                          może jeszcze papu mu dawać trzeba i na nocnik wyciągać ? :szeroki_usmiech

ładuje, naładuje to przestaje, a później konserwuje... taki cetek w wersji "budget" :lol:
                                          u mnie lidl daje rade podładować i utrzymać 180 Ah (dwa aku spięte równolegle), mam już drugi z lidla i polecam

(chociaż poprzedni z lidla musiałem po paru latach wyrzucić, bo przez "planowe postarzanie produktu" zachorował na zimne luty i nie chciało mi się z nim za pindziesiąt złotych piendrolić...)
                                          Diesel Service Śmietana
                                          43-210 Kobiór

uwaga

Komentarz

• pedros
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 1958
                                            • Volkswagen
                                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez mattyah4x4
                                            Zamieszczone przez pedros
                                            khem, a co - LIDL-o-ładowator to niby z gatunku "nadzorowanych" jest ?
                                            może jeszcze papu mu dawać trzeba i na nocnik wyciągać ? :szeroki_usmiech

ładuje, naładuje to przestaje, a później konserwuje... taki cetek w wersji "budget" :lol:
                                            u mnie lidl daje rade podładować i utrzymać 180 Ah (dwa aku spięte równolegle), mam już drugi z lidla i polecam

(chociaż poprzedni z lidla musiałem po paru latach wyrzucić, bo przez "planowe postarzanie produktu" zachorował na zimne luty i nie chciało mi się z nim za pindziesiąt złotych piendrolić...)

teoretycznie jest nienadzorowany ale moj przypadek mnie nauczyl ze lidlowemu nie ufam.
                                            najpierw spadlo napiecie ponizej 12v potem bialy dym z prostownika i aku stracil cudownie reszte pojemnosci.
                                            trafilo na mnie dlatego kupilem cteka ... oby dziala jak najdluzej

Komentarz

• mattyah4x4
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 664

przypomnij mi, ile taki cetek w detalu kosztuje :szeroki_usmiech
                                              Diesel Service Śmietana
                                              43-210 Kobiór

uwaga

Komentarz

• Pixon
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 541
                                                • Fabia (NJ3)

himi, jedni piszą żeby doładowywać, żeby napięcie na akumulatorze nei spadło poniżej 12V, ty piszesz żeby nie doładowywać. Zgłupieć można

mattyah4x4, ok. 230 zł. Cena spora, ale patrząc na allegro wzięcie ma i to bardzo duże.

Komentarz

• mattyah4x4
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 664

Zamieszczone przez himi
                                                  Doładowywanie aku to też kiepskie rozwiązanie. Ja tak zasiarczyłem rok temu aku w Touranie. Jeździłem wyłącznie krótkie trasy przez kilka miesięcy, po mieście. W rok zabiłem aku, mimo doładowywania prostownikiem
                                                  zastanów się
                                                  to co piszesz, jest sprzeczne wewnętrznie... a później ktoś to czyta i wyciąga fałszywy i pochopny wniosek, że doładowywanie jest be :|

doładowywanie prostownikiem nie mogło być przyczyną, jak to piszesz, zasiarczenia - bo prawidłowe doładowywanie prostownikiem jest ekwiwalentem doładowywania akumulatora przez alternator, nieprawadaż?

albo miałeś do niczego prostownik, albo znacznie więcej pobierałeś z akumulatora (plus jakaś upływnośc ponad standard) niż go doładowywałeś prostownikiem - po prostu miał mocno ujemny bilans, cały czas na pograniczu rozładowania :roll:

Zamieszczone przez Pixon
                                                  mattyah4x4, ok. 230 zł. Cena spora, ale patrząc na allegro wzięcie ma i to bardzo duże.
                                                  wzięcie na allegro nie jest żadnym wyznacznikiem :lol:
                                                  za te pieniądze masz trzy ładowarki z lidla, robiące dokładnie to samo
                                                  Diesel Service Śmietana
                                                  43-210 Kobiór

uwaga

Komentarz

• shado
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 5315
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wystarczy, że Motor i AŚ wrzucili go nie wiedzieć czemu (być może zasłużenie, ale mnie ten ranking nie przekonuje) na pierwsze miejsce i już sprzedaż się napędza.
                                                    BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

Pracuję...